lab-chem-001

Celujemy w jakość

Działamy zgodnie z HACCP

lab-chem-002

Dopasowane do
Twoich potrzeb

Mateusz

Jaki wybrać antyutleniacz dla ochrony produkowanej żywności?

Producenci preparatów przeciwutleniających powinni uwzględniać indywidualne potrzeby swoich Klientów i wybrać optymalny skład i ilość preparatu.

W naszej praktyce, po zapoznaniu się z potrzebami i problemami Klienta, dobieramy indywidualnie preparat antyutleniający. Po przeanalizowaniu zdolności autooksydacyjnej tłuszczu, w laboratorium testujemy działanie preparatu na zabezpieczaną żywność i optymalizujemy jego dawkowanie.
2016-03-31T18:50:18+00:00
Mateusz
Producenci preparatów przeciwutleniających powinni uwzględniać indywidualne potrzeby swoich Klientów i wybrać optymalny skład i ilość preparatu. W naszej praktyce, po […]
Mateusz

Czy istnieje optymalna ilość dodawanych przeciwutleniaczy?

Tak, ponieważ są dwa istotne powody, by nie przekraczać zalecanych dawek:

  1. Jako substancje o dużej aktywności chemicznej, przeciwutleniacze nie są nieobojętne dla zdrowia zwierząt i ludzi, a ich dawkę dzienną określa się na kg masy ciała (ADI).

  2. Nadmierna ilość dodanych przeciwutleniaczy nie zabezpiecza tłuszczu lepiej, a wręcz działa prooksydacyjnie.

2016-03-31T18:54:37+00:00
Mateusz
Tak, ponieważ są dwa istotne powody, by nie przekraczać zalecanych dawek: Jako substancje o dużej aktywności chemicznej, przeciwutleniacze nie są […]
Mateusz

Na jakim etapie wskazane jest dodawanie przeciwutleniaczy?

Tak wcześnie, jak to tylko możliwe. Wówczas już niewielka ich ilość jest w stanie przerwać reakcje łańcuchowe. Dodawanie ich na etapie propagacji czy terminacji jest mało skuteczne. Zużycie ich byłoby zbyt duże i nie cofnęłyby już i tak zaistniałych procesów.
2015-11-13T10:36:56+00:00
Mateusz
Tak wcześnie, jak to tylko możliwe. Wówczas już niewielka ich ilość jest w stanie przerwać reakcje łańcuchowe. Dodawanie ich na […]
Mateusz

Czy trzeba chronić żywność przed utlenianiem?

Zabezpieczenie żywności przed utlenianiem ma ogromne znaczenie dla ludzi i zwierząt. Wiadomo, że produkty utleniania tłuszczów w żywności są niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W trakcie reakcji utleniania tłuszczu powstają: nadtlenki, aldehydy, ketony, niższe kwasy tłuszczowe i polimery będące produktami rozkładu lub kondensacji nadtlenków. Powodują szereg groźnych chorób, w tym nowotworowych, układu krążenia, cukrzycy, chorób nerek, chorób reumatycznych i wielu innych.
2016-03-31T18:47:13+00:00
Mateusz
Zabezpieczenie żywności przed utlenianiem ma ogromne znaczenie dla ludzi i zwierząt. Wiadomo, że produkty utleniania tłuszczów w żywności są niezwykle […]

Poznaj nas lepiej!

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółową ofertą Laboratorium i serdecznie zachęcamy do współpracy.

Zadzwoń lub napisz do naszego biura w Warszawie

Otrzymasz indywidualną ofertę dopasowaną do potrzeb Twojej firmy

Prześlij próbki z wypełnionym formularzem zlecenia badań do naszego Laboratorium

Aby zaoszczędzić Twój czas, wyniki badań prześlemy mailem zaraz po zakończeniu badania